martes, 19 de agosto de 2014

Pors recíproques (Nigèria).

Arribant a l'Àfrica central, deixem enrera Mali que està amb guerra al nord, però entrem a Nigèria que no està amb guerra, però estan sota amenaça terrorista. Al nord de Nigèria hi ha Boko Haram i ben just fa dos mesos van segrestar unes dues-centes nenes a part de posar alguna bomba en zones concorregudes.

De fet per culpa d'aquest segrest la zona del llac Tchad està frequentada per militars que fa que molts turistes no puguin atravessar de Niger a Chad. Aquesta era la nostra ruta, teniem especial ganes de conèixer aquest dos països, però degut això vam dessidir canviar la ruta i passar per Nigèria. Així que ens vam informar de la situació del país, vam aconseguir el visat i vam atravessar pel sud que en teoria està lliure d'atacs terroristes.

No ens imaginavem el que ens esperava, veniem advertits que Nigèria no era del tot agradable, però les noticies recents de viatjers que havien creuat eren molt bones. El gran índex de corrupció entre la policia havia decaigut moltíssim així que esperavem un viatje relativament fàcil.

Vam creuar per una frontera petita intentant evitar la frontera de Lagos i la mateixa ciutat. Ja als primer quilòmetres ens vam sorprendre per la quantitat de policia i controls que utilitzaven bandes de claus per a parar als conductors.
Seguim tirant i tot de gent sense uniformar ens intentava parar, però passavem ràpid i no ens aturavem, no voliem arriscar-nos a la corrupció de qualsevol que es fes passar per policia. Així que vam agafar l'autopista amb la intenció de creuar el país en dos dies, la idea no era descabellada, però ja a les primeres hores ens vam adonar que potser no seria del tot factible. Cada mitja horeta un control ens parava, tots els policies i militars demanant si teniem algun regal per ells, a part de retenir-nos una bona estona, a més de trobar-ne algun que buscaba algun problema de més.
Preguntes com: porteu extintor?, porteu triangles?, no teniu permís per portar carrega a la baca, aquest llums extres de davant estan prohibits, etc etc,
i tot això ajuntat amb la especial gràcia que ens fan els policies no ajudava gaire a que les trobades fossin del tot amistoses.

Fins aquí vam anar trempejant, però va ser al matí del tercer dia que la cosa es va complicar. Haviem d'anar al lavabo i a més teniem ganes de comprar alguna cosa per picar, així que ens vam parar en un mercat. Vam aparcar el cotxe a la sortida d'un mercat, la veritat és que no estava del tot ben aparcat, però, qui aparca bé a l'Àfrica?
Doncs baixem del cotxe, preguntem preus de menjar, anem al bany i a la sortida quan tirem per un camí estret, ens adonem que cinc homes ens venen per darrera i ens demanen l'atenció. Ens parem i saludem. Sempre amb aire defensiu, ja que no sempre son del tot agradables les trobades aquí, al tenir la pell blanca no ens facilita gens les coses.
El més gros, que semblava el cap, ens pregunta qui sóm, i la nostra resposta, potser massa a la defensiva o iclús ofensiva va ser, “i tu qui ets?”
En un país on els segrestos estan a l'ordre del dia no sé si és del tot convenient dir a qualsevol qui som, d'on venim i on anem.
A l'home no li va agradar la resposta i va seguir preguntant de quin país venim, i nosaltres doncs li vam preguntar qui era ell per voler saber aquesta informació. Ell va respondre dien que era policia i evidentment li vam demanar l'acreditació que no va ensenyar-nos, amb aquestes que no ens va agradar l'estil i vam dessidir marxar, tirar cap al cotxe, i seguir la ruta.
El tirar cap al cotxe i deixar-los amb la paraula a la boca no els va agradar gens i abans de que arrivessim al cotxe ja teniem unes deu persones al voltant que ens obstacolitzaven de pujar i ens deien coses.
Amb aquestes que sentim un d'ells pronunciar les paraules Boko Haram, i per moments cada cop hi havia més gent i no ens dexaven pujar al cotxe. Amb pocs minuts hi havia potser unes trenta persones al nostre voltant, totes amb aire agresiu, sense deixar-nos pujar al cotxe.
Més i més gent anava arribant, no sabem quant de temps va passar, però vam forsejar, en Mia va rebre una bufatada a la cara, ens van intentar agafar les claus del cotxe, ens apretaven i ens cridaven dient que erem terroristes, que no teniem dret a marxar que aniriem a la policia.
Amb aquestes més i més gent anava arribant, eren moltíssima gent contra dos, ens sentiem molt indefensos i impotents per fer res, i és que aquesta gent quan són amb grup es fan més i més forts i més i més agresius i no només aixó sinó que la massa a vegades perd el control i les coses poden acabar bastant malament. Aquí la gent s'agafa la justícia per la seva mà i tenen aquest poder i això va que quan la gent es comença a posar d'una part, la situació es pot complicar molt i pot arribar a extrems impensables.

Nosaltres vam intentar identificar-nos, pero no ens deixaven obrir el cotxe, no podiem fer res, inclús quan va arribar la policia, la gent del carrer no ens deixaven entrar al cotxe tot i que el policia ens deia que entressim. La veritat una situació molt i molt tensa i alhora perillosa.
La gent no pensa, no racionalitza correctament se'ls hi para el cervell i fan el que la massa fa.

Per sort la policia ens va treure d'aquell bativull i ens va portar a la comissaria. Un cop allà quasi un centenar de persones miraven des de l'altra banda de carrer el que feiem a la comissaria.
Vam passar unes quatre hores mirant passaports i demostrant la nostra inocència. Al final ens van explicar que la gent s'havia pensat que haviem deixat el cotxe a la sortida del mercat amb l'objectiu de bloquejar-ne la sortida i posar una bomba al mercat.

Després d'aquesta història, ens n'han passat de semblants, però sense arribar tant a l'extrem. El que preocupa és que la gent pot fer justícia popular sense necessitat de passar pels tribunals, així que per exemple si aquí a Camerun algú troba un lladre el pot matar sense cap escrúpol i la resta de ciutadans aplaudiran aquest acte, així que amb el terrorisme també podrien arribar a extrems d'aquests i no passaria absolutament res.

Avui seguim escriguent aquest article que ja fa quasi un més que va passar, ara estem ja al sud-est de Camerún i podem afirmar que aquí en aquest país la gent viu amb por, amb molta por, estan avaçellats mediàticament sobre el brot de terrorisme de Boko Haram

al nord del país, i per falta d'informació i de coneixement la por s'apodera d'ells fent-los adoptar certes actituds i posicions determinades.
Avui mateix hem parat en un poblet de pocs centenars d'habitants i hem preguntat al bar per la direcció de la frontera. Al final hem hagut de marxar ja que l'ambient es començava a caldejar per culpa de la presència d'un de nosaltres. La gent tenia por, de no saber qui erem, d'on veniem i què hi feiem allà. Així que últimament simplement inentem passar desapercebuts així facilitem les coses.

La veritat és que viatjar en un país que gran part de la gent el primer que pensi al veure't és si ets un terrorista, no facilita massa les coses, a més fa que les relacions humanes d'amistat i d'hospitalitat es redueixin dràsticament i obliga al viatjer a adoptar posicions de prevenció i de reclusió en moments que podrien ser de coneixement i de compartir amb els demés.


1 comentario:

  1. JOOODEER!! Kins collons k teniu...disfruteu moolt dakesta cacho aventura!!

    ResponderEliminar