lunes, 28 de julio de 2014

Vodoo (Vodú)

Durant el viatje ens anem trobant amb grans diferències culturals, de totes maneres un tret comú entre ambdos continents, i no només entre Àfrica i Europa, sinó un aspecte que comparteixen quasi totes les persones del planeta és la religiò. Fins al moment al nord de l'Àfrica ens trobem amb la religiò musulmana com a majoritària, però havent arribat a Togo i Benin ens trobem amb gran afluència també de cristianisme fet que ens sorpren. Però no només ens sorpren la presència de cristianisme, sinó que el que ens crida realment l'atenció és l'animisme i la relació que té la gent amb aquest món.

Ja des de Mali ens anavem interessant per l'animisme i de la manera com el practicaven i de com formava part de les vides de la gent.
Així vam descobrir que tant a Mali, com Burkina Faso, com Togo i Benin, l'animisme o les creences amb esperits, mals d'ull i bruixeria formen part de la vida quotidiana de la gent, i no només de manera sutil, sinó que és un aspecte molt important en la vida diària.
Gran part de la gent dóna la culpa a mals d'ulls o malediccions quan les coses no els hi surten bé i no només això sinó que molts viuen amb la por de que algú els faci bruixeria, així frequenten les visites a certa persona (capellà, chaman, marhabu) que domina aquestes arts i els pot ajudar a protejirse o a desfer-se de certs malefissis o a avisar-los del que pot passar al futur o del que va passar al passat.

L'animisme és compartit amb diferents graus encara que les persones siguin de religió cristiana, musulmana o altres. No és però fins al sud de Togo i Benin on aquest animisme es transforma i és converteix en una religiò propiament dita que s'anomena Vodoo.

Tots hem sentit alguna que altra vegada a anomenar aquesta pràctica, i el que ens bé a la ment és la típica imatge d'un ninotet amb agulles clavades.

No som nosaltres quí per a fer una explicació extensa i acurada del que realment és el vodoo. Però amb un mes de moure'ns per aquestes terres hem après algunes particularitats i hem fet algunes fotos curioses.

La cuna del vodú és el sud de Togo i Benin i d'aquí es va moure durant els darrers segles de la mà dels esclaus que sortien d'aquestes costes a altres parts del món.

S'han deïficat diferents aspectes de la vida i se'ls hi ha donat una forma determinada (fetische) i així rendeixen culte a cada un dels deus (vudús).

Representació d'un Vodú (Déu).
Al mig una olla penjada en un arbre, i tant a la dreta com a
l'esquerra dos fetishes de dos déus.
A la dreta podem observar l'ampliació d'una de les escenificacions
Una de les pràctiques del vodú és la predicció del futur. La manera de llegir el futur va ser una adquisició que va venir d'Egipte, consisteix en tirar certes peces al terra i depenent de la manera en què quedin posicionades se'n dedueix un significat o un altre.

Guies.
Hi veiem ampolla d'alcohol, diners,
 "runes" i objectes varis.
Les fotos de la dreta són d'una reunió on es predeix el futur, les dues persones són els guies i els demés són assistents.
Veiem entre altres objectes unes ampolles d'alcohol, també molt utilitzat. De fet en aquests poblets petits les benvingudes solen anar sempre acompanyades d'un o més “xupito” d'un destilat d'alta graduació.

Assistents a la reunió


Els caps de gallina i ànec són molt utilitzats, aquí podem veure un penjoll situat a la porta d'on es fa la reunió per predir el futur. A vegades es pengen a les entrades de portes o inclús s'adjunten en miniatures o escenificacions de persones, en altars o en qualsevol lloc amb la intenció de fer la funció que li correspon. No és d'estranyar trobar-se penjada al costat d'un altar una calavera d'au encara fresca, recent sacrificada junt amb la sang i les mosques al voltant.


No només caps, sinó cadàvers complets dissecats penjats a les portes de les cases, o a l'entrada del poble, com es pot veure a les següents fotos.

Entrada del poble, gallina penjada del travesser,
ampliació a la dreta.
Ampliació de la gallina penjada.


Passejant pels pobles s'observen gran diversitat d'altars, llocs de sacrificis i draps i perracs lligats en arbres sagrats, on s'hi fan sacrificis com matances d'animals o s'hi aboquen alcohols o altres liquits.

Amplicació petit altar al peu de l'arbre
de la foto de l'esquerra


Els altars i representacions de deus i altres estan ornamentats amb gran varietat d'objectes diferents i el que ens transmeten és que cada un està col·locat de manera especial i no aleatòria i que cada petit objecte té el seu significat, així doncs forques, cadenes, claus, candaus, agulles, animals morts, ossos, robes i colors tenen un significat i una intinció molt profunda fet que a vegades ens posa la pell de gallina.

Es pot observar al mig del pati una olla sobre un tronc plena de bastonets, i just al costat de les herbes
un altre fetische simple.

No hay comentarios:

Publicar un comentario